Kulajda
½ hrnku sušených hub, 1 hrnek čerstvých lesních hub, 4 větší brambory, 4 hrnky zeleninového vývaru, sůl, kmín, 1 hrnek zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, ocet na dochucení
Sušené houby dáme do hrnku, zalijeme je vroucí vodou, zakryjeme talířkem a necháme chvíli stát. Brambory oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidáme slité houby, sůl, kmín a vaříme asi 10 minut. Zatím rozmícháme zakysanou smetanu s moukou a za stálého míchání přidáme do polévky. Vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci polévku dochutíme octem.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Orientační cena: 40,-Kč