Pomalu pečená kachna s červeným zelím
1 kachna o váze 2 kg, 4-5 lžiček soli, 2 lžičky kmínu, 100 ml medu
Zelí: 2 cibule, 1 lžíce sádla, 500 g sterilovaného červeného zelí, 3 lžíce, balzamikového octa, 2 lžíce třtinového cukru, sůl, pepř
Kachnu omyjeme, osušíme, zbavíme biskupa a všude pořádně osolíme i zevnitř. Vložíme do pekáčku, posypeme kmínem. Mírně podlijeme vodou, pekáček přiklopíme a při 90 º C pečeme 7 hodin. Kachna by měla vypadat spíše jako vařená nežli pečená. Teplotu zvýšíme na 120 º C a při této teplotě pečeme ještě 6 hodin, stále přiklopené. Nakonec kachnu potřeme medem, podlijeme výpekem, a hodinu dopečeme při 150 º C odklopenou, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme jí v hrnci na másle. Přidáme sterilované zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme ocet, třtinový cukr a dochutíme ho solí a pepřem. Podáváme s bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 minut + 14 hodin pečení
Orientační cena: 350,- Kč