Krémová žampionová polévka
600 g žampionů, 2 lžíce řepkového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, sůl, pepř, ½ svazku petrželky, 250 ml 31% smetany
Žampiony nejprve očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou šalotku a česnek. Vmícháme houby, chvílí je opékáme, pak je zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme sůl, pepř, petrželku a vaříme asi 20–30 minut. Vše rozmixujeme, vmícháme smetanu, necháme přejít varem a podáváme s opečenou houskou.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Orientační cena: 100 Kč