Hrstková polévka
1 hrst žlutého hrachu, 1 hrst hnědé čočky, 1 hrst bílých fazolí, 1 hrst ječných krup, 1 cibule, 2–3 mrkve, 1 petržel, 3 lžíce řepkového oleje, 3 stroužky česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, mletý kmín, 1 lžíce sušené majoránky
Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchneme studenou vodou a den předem namočíme do mísy. Druhý den nadrobno nakrájíme cibuli a na kostičky nakrájíme kořenovou zeleninu. Postupně vše orestujeme ve větším hrnci na oleji. Přidáme nadrobno pokrájený česnek a slité a propláchnuté luštěniny a vše zalijeme vývarem. Polévku ochutíme pepřem a kmínem a vaříme asi 1 hodinu. Když jsou luštěniny měkké, polévku dochutíme solí a majoránkou.
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 80 minut