Slaný stromeček z listového těsta
2 rozválené pláty listového těsta, 2 plné lžíce hrubozrnné hořčice, 150 g plátků anglické slaniny, 150 g plátků ementálu, 1 žloutek na potření, sůl, konopné semínko na posypání
Pláty listového těsta položíme na sebe a ostrým nožem vykrojíme co největší rovnoramenný trojúhelník. Spodní plát rovnoměrně potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny, sýra a přiklopíme vrchním trojúhelníkem. Nožem nakrájíme vodorovné větve, ale dáme pozor, aby střed, který představuje kmen, zůstal neprokrojený. Pak každou větev lehce zatočíme do spirály. Ze zbylého odkrojeného těsta vykrojíme hvězdy. Žloutek prošleháme vidličkou a stromek jím potřeme. Na kmen rozložíme vykrájené hvězdy a vše lehce osolíme a posypeme konopným semínkem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 1 hodina
Orientační cena: 100 Kč