Králík na medu a pivu s domácím bramborovým knedlíkem
1 celý králík, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 100 g anglické slaniny vcelku, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 200 ml piva, 4 lžíce tekutého medu, hladká mouka na zaprášení
Bramborové knedlíky: 800 g uvařených brambor, 400 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 2 vejce
Králíka omyjeme a naporcujeme na 6 dílů. Maso osolíme, opepříme, potřeme olejem a vložíme do pekáče. Mezi maso přidáme na kousky nakrájenou slaninu, oloupané stroužky česneku a nakrájenou cibuli. Vše podlijeme pivem a dáme pomalu péct při 160 °C asi na 3 hodiny. Během pečení podléváme maso teplým drůbežím vývarem. Po dvou hodinách pečení pokapeme maso medem a dále dopékáme. Ke konci vyjmeme maso stranou a výpek lehce zaprášíme moukou. Necháme přejít varem a maso vložíme zpět. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, hrubou mouku a vejce. Zpracujeme těsto, rozdělíme ho na 6 stejných dílů, vytvarujeme válečky a hned je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme pozvolna 15–20 minut.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 3 hodiny
Orientační cena: 320 Kč