Kachna na švestkách
4 kachní stehna, sůl, pepř, 1 cibule, 3 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, snítka rozmarýnu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce povidel, hrst sušených švestek
Kachní stehna omyjeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Cibuli nakrájíme nahrubo a přidáme do pekáče. Přidáme také několik kuliček jalovce, nového koření, bobkové listy a snítku rozmarýnu. Podlijeme vodou a dáme péct do trouby při teplotě 170°C. Pečeme 1,5 hod., v průběhu pečení odebíráme sádlo a podle potřeby podléváme. V kastrůlku rozmícháme červené víno s povidly, přidáme nakrájené sušené švestky a několik minut povaříme. Tímto nálevem podlijeme kachnu, zvýšíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 30 minut. Podáváme s bramborovými knedlíky nebo placičkami.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2,5 hod