fbpx
Bez masaRecepty od TuGu

Gratinovaný lilek

2 větší lilky, sůl, pepř, olivový olej, 1 plechovka krájených rajčat, 2 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, 1 lžíce třtinového cukru, 1 kelímek zakysané smetany, 100 g strouhaného parmazánu 

Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme je a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a lilky postupně osmažíme dozlatova. Zatím rozmixujeme krájená rajčata česnekem, bazalkou a směs dochutíme cukrem, solí a pepřem. Osmažené lilky rozložíme je do jedné vrstvy do zapékací misky. Potřeme je vrstvou rajčatové směsi, posypeme troškou sýra a takto opakujeme, dokud nám stačí suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit zakysaná smetana ochucená solí a pepřem a na ní zbylý sýr. Vše zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Před podáváním ozdobíme porce čerstvou bazalkou.

Počet porcí: 3–4
Doba přípravy: 1 hodina  

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nenech si ujít nové tipy na výlety! Přihlaš se k odběru novinek od TuGu a dostávej upozornění na nové články do e-mailové schránky.

Vaše údaje udržujeme v bezpečí a s nikým dalším je nesdílíme. Váš e-mail využijeme pouze k přihlášenému odběru novinek z webu Turistický gurmán.