Focaccie s červenou cibulí
1 instantní droždí, 1 lžička cukru krupice, 400 ml teplé vody, 500 g hladké mouky, cca 50 ml olivového oleje, 1 lžíce provensálských bylin nebo rozmarýnu, 2 červené cibule, 1 lžička hrubozrnné soli
Do mísy nasypeme instantní droždí, cukr, obojí promícháme s troškou teplé vody, poprášíme troškou mouky, mísu překryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylou mouku, teplou vodu a zpracujeme těsto, aby bylo důkladně prohnětené a hladké. Mísu důkladně vytřeme olejem a těsto jím potřeme ze všech stran. Mísu opět překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 až 12 dílů a z každého vytvoříme placku. Vyskládáme je na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme olejem, posypeme kořením, hrubou solí a pomocí prstů přimáčkneme k těstu. Pak na placky rozložíme cibuli nakrájenou na tenké proužky a vše pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10–15 minut.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut + kynutí (cca 1 hodina)