Masarykovo cukroví
170 g lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 200 g másla pokojové teploty, 100 g cukru moučka, 1 žloutek, vanilkový cukr na obalování
Nejprve nasucho opražíme na pánvi oříšky, pak je promneme a zbavíme slupek. Zalijeme je vroucí vodou a necháme asi 30 minut stát. Slijeme je, osušíme a zlehka obalíme v hladké mouce. Do mísy dáme mouku, máslo, cukr moučku, žloutek a zpracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme oříšky. Z těsta vyválíme 3 válečky a necháme je v lednici ztuhnout. Pak je nakrájíme ostrým nožem na plátky silné asi 0,5 cm. Vyskládáme je na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Cukroví obalujeme ještě horké ve vanilkovém cukru.
Počet kousků: 56 ks
Doba přípravy: 2 hodiny
Orientační cena: 100 Kč