Čokoládové lanýže
70 ml 33% smetany ke šlehání, 100 g másla, 2 lžíce třtinového cukru, 200 g kvalitní 70% čokolády, 2 lžíce whisky, 4 lžíce holandského kakaa
Smetanu nalijeme do menšího hrnce, přidáme máslo, třtinový cukr a vše za stálého míchání zahříváme, než se cukr úplně rozpustí. Hrnec odstavíme, do tekutiny nalámeme všechnu čokoládu a za stálého míchání ji necháme úplně rozpustit. Pak vmícháme whisky a vše necháme vychladnout v lednici několik hodin, aby čokoládová hmota hezky ztuhla. Pomocí lžíce odkrajujeme čokoládovou hmotu, a co nejrychleji z ní tvoříme kuličky, které ihned obalujeme v kakau. Hotové lanýže uchováváme v chladu.
Počet kousků: 26
Doba přípravy: 1 hodina + tuhnutí hmoty
Orientační cena: 160 Kč