Adventní perníčky
Těsto: 600 g hladké mouky, 250 g cukru moučky, 50 g másla pokojové teploty, 100 g tekutého medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička kakaa, 1 žloutek na potření
Bílková poleva: 1 bílek, 150 g cukru moučky, pár kapek citronové šťávy, bílý fondán na ozdobu
Mouku prosejeme, přidáme cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření, kakao a vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme nejlépe přes noc v chladu rozležet. Pak ho rozválíme na placku silnou asi 4 mm a vykrajujeme požadované tvary na perníčky. Vyskládáme je na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 170 °C asi 10 minut. Ihned po upečení je potřeme žloutkem rozšlehaným s troškou vody a necháme vychladnout. Perníčky budou pak hezky lesklé.
Bílek smícháme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a vše ušleháme elektrickým šlehačem. Vychladlé perníčky ozdobíme polevou a ozdobami vykrájenými z fondánu.
Počet: na cca 5 plechů
Doba přípravy: 1 hodina + odležení
Orientační cena: 70 Kč