Na Vysoký Ostrý
Dnes putujeme Českým středohořím a dalo by si říci po stopách Karla Maye. Údolí a nenápadný vodopád s názvem Průčelský, staly se zřejmě inspirací pro dílo tohoto spisovatele. A není divu, okolní krajina zřejmě nebyla tak zarostlá a i kdyby, tak může připomínat tropické pralesní rokliny. Okolní skály tvoří hluboká údolí a dá pořádnou práci zdolat a vystoupat od hladiny Labe až k vrcholu Vysokého Ostrého. Při tom překonáme více než 400 výškových metrů. Zdali to za to bude stát, nechám jen na vašem zvážení. Vhodné počasí při tomto náročnějším výstupu vám přeje TuGu. A jako prémii přikládám pro vášnivé houbaře recept na bedly na přepuštěném másle s rozmarýnovými brambory.
P. S. Na památku Karla Maye byla dokonce pojmenována jedna z autobusových zastávek a dole v Brné stojí totem připomínající tohoto autora.
Recept gurmána
Bedly na přepuštěném másle s rozmarýnovými brambory
6 větších kloboučků bedel, 3 lžíce přepuštěného másla (ghí), kmín, sůl
Rozmarýnové brambory: 6 středně velkých nových brambor, několik snítek čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje, hrubozrnná sůl
Nejprve si připravíme rozmarýnové brambory. Nové brambory omyjeme kartáčkem a i se slupkou nakrájíme na klínky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, přidáme nasekaný rozmarýn, olivový olej a hrubozrnnou sůl. Vše promícháme a pečeme při 200°C dokřupava. Mezitím očistíme houby a kloboučky rozkrojíme na čtrtiny. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a zprudka z obou stran smažíme bedly, které nejprve okmínujeme. Ke konci smažení je dle chuti osolíme a ihned podáváme s upečenými brambory. (další recepty od TuGu zde)
Kde
Okres Ústí nad Labem, Ústecký kraj, Česko
Kudy, kam, co
Celá trasa vede po NS Pod Vysokým Ostrým. My vyráželi z Ústí nad Labem – Brná a končili na hradě Střekov. K autu jsme se vraceli linkou místního autobusu. Je možné výlet pojmou i obráceně.
Jak daleko
9,5 km z A do B
Pro koho a co s sebou
S dětmi, turista, zdatný turista
Tip na ubytování e-pobyty.cz