fbpx

Na Praděd a údolím Bílé Opavy

Cesta z Ovčárny, kam jsme se nechali vyvést autobusem, pokračovala po asfaltce plné turistů a cyklistů do vrchu zvaného Praděd. Zde je občerstvení, vysílač i rozhledna v jednom. Na rozhlednu vás vyvezou výtahem, ale dle mého soudu je to zbytečné. I od vysílače je na okolní krajinu pěkný výhled. Pak jsme se vrátili zpět pod Praděd k rozcestníku U Barborky a pokračovali po modré a pak po žluté značce údolím Bílé Opavy. Je to určitě nezapomenutelný zážitek, který při návštěvě Hrubého Jeseníku nesmíte vynechat. Údolí je plné rostlin, hlavně kapradin, skal, vodopádů, peřejí a pramenišť a má své jedinečné kouzlo. Cesta je plná lávek, schodů a na některých místech je nutné přidržovat se řetězů. Stezka po značkách končí v lázních Karlova Studánka, kde je možné navštívit malý bazén otevřený nejen pro lázeňské hosty, ale také pro širokou a útrapami z cest, znavenou veřejnost. Karlovu Studánku určitě také doporučuji navštívit. K létu patří něco lehkého k snědku a tak přikládám recept na zeleninovou omáčku se špekem na těstoviny zde.

Kde

Okres Bruntál, Moravskoslezský kraj, Česko

 

Kudy, kam, co

Z parkoviště Ovčárna (kam jsme vyjeli ze zastávky a parkoviště Hvězda), pěšky po zelené turistické značce až na vrchol Praděd. Pak se vrátíme zpět po téže značce a na rozcestníku U Barborky pak odbočíme vlevo a po modré značce dojdeme k rozcestníku Nad vodopády Bílé Opavy. Tady zahneme vpravo a po žluté dojdeme až na malé parkoviště nad Karlovu Studánku. Zpět na parkoviště Hvězda, odkud nás odvezl autobus, je možné vrátit se po silnici 450, nebo lesními neznačenými cestami.

Jak daleko

13,7 km z A do B

Pro koho a co s sebou

Turista, zdatný turista

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nenech si ujít nové tipy na výlety! Přihlaš se k odběru novinek od TuGu a dostávej upozornění na nové články do e-mailové schránky.

Vaše údaje udržujeme v bezpečí a s nikým dalším je nesdílíme. Váš e-mail využijeme pouze k přihlášenému odběru novinek z webu Turistický gurmán.