Rizoto z červené řepy
2–3 bulvy červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, sůl, pepř, 150 g měkkého kozího sýra, 2 hrsti vlašských ořechů, petrželka na ozdobu
Nejprve dáme vařit řepu v osolené vodě doměkka. V hrnci rozpálíme olej, osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibuli, česnek, pak vmícháme propláchnutou rýži a restujeme, dokud se neobalí všechna zrnka tukem. Přilijeme víno a za stálého míchání necháme odpařit. Postupně přidáváme vývar a stále průběžně mícháme. Vaříme takto asi 20 minut. Uvařenou rýži slijeme a rozmixujeme na pyré, které vmícháme k rýži. Přidáme máslo, sůl, pepř a pořádně promícháme. Hotové rizoto poklademe kousky sýra, posypeme ořechy a dozdobíme čerstvou petrželkou.
Počet porcí: 4–5
Doba přípravy: 30 minut
