Ořechový koláč s hrozny
Těsto: 180 g polohrubé mouky, 100 g másla, špetka soli, 30 g cukru moučka, 2 lžíce studené vody
Náplň: 100 g másla, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 120 g mletých ořechů, 1 lžička vanilkového cukru, kuličky vína na ozdobu
Mouku s máslem pokojové teploty zpracujeme se solí, moučkovým cukrem a vodou v křehké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut. Pak ho na fólii rozválíme na placku a opatrně ho přeneseme do kulaté koláčové formy. Vyložíme jím dno formy tak, abychom získali vyvýšený okraj. Dno propícháme vidličkou a připravíme náplň. Povolené máslo prošleháme s cukrem, vmícháme vejce, mleté ořechy a vanilkový cukr. Náplň naneseme rovnoměrně na těsto a navrch rozprostřeme kuličky vína. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 35–40 minut. Koláč necháme před nakrájením úplně vychladnout.
Počet kousků: 12
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Orientační cena: 100 Kč