fbpx
Bez masaRecepty od TuGu

Domácí hummus

250 g sušené cizrny, ½ + ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli, 100 g tahini pasty, šťáva z půlky citronu, 3 stroužky česneku, 1-2 lžičky mletého římského kmínu, sůl a pepř, 2 lžíce velmi studené vody, olivový olej, pálivá paprika, čerstvá petrželka nebo rukola 

Cizrnu aspoň na 8 hodin namočíme do vody tak, aby nad ní byly nejméně 2 cm vody. Do vody přidáme ½ lžičky jedlé sody, která cizrně pomůže změknout. Vodu slejeme, zalijeme čistou, znovu aspoň 2 cm nad cizrnu a vaříme půl hodiny opět s ½ lžičkou jedlé sody. Přidáme sůl a vaříme ještě 15 minut. Cizrnu přecedíme, přičemž se snažíme vybrat co nejvíce slupek. Lehce vychladlou jí pak asi 1-2 minuty mixujeme, než vznikne pyré, do kterého přidáme tahiny pastu, šťávu z citronu, česnek, římský kmín, sůl a pepř podle chuti. Do hladka aspoň 3 minuty rozmixujeme a podle požadované konzistence přidáme vodu. Vzniklý hummus přendáme do misky, pokapeme olivovým olejem, posypeme paprikou a čerstvou petrželkou nebo rukolou.  

Doba přípravy: 1 hodina + namočení
Počet porcí: 5–6   

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nenech si ujít nové tipy na výlety! Přihlaš se k odběru novinek od TuGu a dostávej upozornění na nové články do e-mailové schránky.

Vaše údaje udržujeme v bezpečí a s nikým dalším je nesdílíme. Váš e-mail využijeme pouze k přihlášenému odběru novinek z webu Turistický gurmán.