Plzeňský krajVšechny kraje

Tip TuGu – houbařský okruh Strašice

Tentokrát jen velmi stručně. To abych nezdržoval váš případný start do lesa na houbičky. A ještě pro úplnost. Rostou snad úplně všade. A prosím sbírejte jen houby, které opravdu znáte, ať máte z úlovku zrovna takovou radost jako my. To vám přeje TuGu. A jako návdavek přidávám ještě ozkoušený recept mojí ženy na staročeskou houbovou omáčku.

Recept gurmána
Staročeská houbová omáčka

600 g lesních hub, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml sladké smetany, šťáva z ½ citrónu

Knedlíky s petrželkou: 7 starších rohlíků, 40 g rozpuštěného másla, 80 g hrubé mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, 1 lžička soli, svazek petrželky

Houby očistíme, nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle. Vmícháme nadrobno pokrájenou cibulku, vše opražíme, zaprášíme moukou a zalijeme hrnkem vody. Přidáme sůl, pepř a dusíme asi 20 minut. Přilijeme smetanu, šťávu z citrónu a necháme přejít varem. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme rozpuštěné máslo, mouku, vejce, mléko, sůl, nadrobno pokrájenou petrželku a vše promneme. Ze směsi tvoříme kuličky velikosti asi jako meruňky, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut. (další recepty od TuGu zde)

 

Kde

Okres Rokycany, Plzeňský kraj, Česko

 

Kudy, kam, co

My vyráželi z parkoviště Hájkův most po modré turistické značce směrem k loveckému zámečku Tři Trubky.  Zde jsme odbočili a po žluté došli na Třítrubeckou vyhlídku. Cestou jsme se samozřejmě striktně značek nedrželi, ale běhali všemi směry po lesích, a tak zajistili dostatek prostoru pro sběr hub. Z vyhlídky jsme se pak vrátili zpět na modrou a šli až k odbočce na zelenou místního značení k rozcestníku U zlámané lávky. Po zelené a po malé odbočce na vrchol Lipovsko jsme došli ke křížení se žlutou. Po ní jsme doputovali zpět na parkoviště Hájkův most.

Jak daleko

12,5 km houbařský okruh

Pro koho a co s sebou

S dětmi, turista, zdatný turista

 

 

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *