Svatomartinské ořechové rohlíčky
Těsto: 250 g másla, 250 g zakysané smetany, 400 g hladké mouky, špetka soli, ½ lžičky prášku do pečiva
Náplň: 200 g mletých ořechů, 200 g cukru moučka, 1 bílek, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce rumu, 1 žloutek + troška mléka na potření
Změklé máslo zpracujeme se zakysanou smetanou, moukou, solí a práškem do pečiva v hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout asi 2 hodiny. Mezitím připravíme náplň. Ořechy promícháme s moučkovým cukrem, bílkem, skořicí a rumem. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého vyválíme placku a každou placku rozdělíme ostrým nožem na 8 dílků. Náplň nanášíme lžičkou na širší okraj, který svineme do malého rohlíčku. Rohlíčky vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je žloutkem prošlehaným s troškou mléka a pečme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Počet kousků: 48
Doba přípravy: 1 hodina
Orientační cena: 110 Kč