Pečený kapr na česneku a slanině
600 g kapra, 200 g anglické slaniny, 6 stroužků česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1velká cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 100 g másla, olej, drcený kmín, sůl, pepř, 600 g brambor, 150 ml smetany, 100 g másla
Česnek si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část prolisujeme a druhou nakrájíme na plátky. Filety z kapra nakrájíme na pruhy a potřeme prolisovaným česnekem. Nasolíme, okořeníme drceným kmínem a necháme uležet do druhého dne v ledničce. Hladkou mouku smícháme s mletou paprikou. V této směsi kapra obalíme a přebytečnou mouku sklepneme. Zabalíme do plátků slaniny. Cibuli nakrájíme na kolečka a vyložíme dno pekáčku. Přidáme plátky česneku a na cibuli vložíme kapra. Vše přelijeme rozpuštěným máslem s olejem. Kombinací másla a oleje zabráníme přepalování tuku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180˚C 25-30 minut. Servírujeme se šťouchanými máslovými brambory. Brambory překrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Brambory scedíme, přidáme máslo a smetanu a rozšťoucháme.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Orientačním cena: 150 Kč