Pastýřský koláč
2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 500 g mletého masa, sůl, pepř, 1 rajčatový protlak, 500 ml hovězího vývaru, 1 bobkový list, 6 větších brambor, 1 lžíce másla, 150 ml mléka, sůl, špetka muškátového oříšku
V pánvi rozehřejeme tuk a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Chvilku orestujeme a přidáme mleté maso, které opékáme, dokud nezačne hrudkovatět. Pak přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak, hovězí vývar, bobkový list, vše promícháme a za občasného míchání necháme asi 30 minut dusit. Zatím připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kusy a vaříme ve slané vodě asi 20 minut. Vodu slijeme, přidáme máslo, mléko, muškátový oříšek a brambory rozšťoucháme a metličkou vyšleháme na kaši. Do zapékací mísy na dno rozložíme připravené maso a navrch dáme bramborovou kaši, kterou pomocí lžíce zarovnáme. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při 200 °C asi 20 minut.
Počet porcí: 4 – 5
Doba přípravy: 1 hodina
Orientační cena: 130 Kč