fbpx
Středočeský krajVšechny kraje

Malý karlštejnský okruh okolo vinice

Malé až nenápadné jsou vinice na Karlštejně a jejich rozloha nepřesahuje 9,2 ha. Historie vinic je pak nedílně spjata se stavbou hradu Karlštejn a s jejich zakladatelem, kterým nebyl nikdo jiný než Karel IV. Ten přivezl řízky vinné révy naložené v medu až z Burgundska. S osudem vinic si zahrával jak historický nečas, tak i chladná období, která se naší zemí proháněla. Dnes se zdá, že už se blýská na lepší časy a víno teče plnými proudy. Pod vinicí Plešivec se nachází i Výzkumná stanice vinařská Karlštejn a vinný sklep. My jsme zvolili trasu vedoucí okolo viniční trati Vrše. Ta je na okraji městyse Karlštejn v krásné krasové krajině silursko-devonských vápenců. Ty ovlivňují zrání i chuť zdejšího vína. Teplé počasí letos oddálilo i sklizeň hroznů a tak byly hrozny ještě při naší říjnové návštěvě nesklizeny. Můžeme se tedy těšit na dobrý ročník 2023. Něco dobrého na závěr příspěvku. TuGu předkládá lehce stravitelnou pochoutku v podobě receptu na pečenou zelenina s grilovaným sýrem halloumi zde. Na zdraví a dobrou chuť.

Kde

Okres Beroun, Středočeský kraj, Česko

 

Kudy, kam, co

Z parkoviště ZOO park Karlštejn (jinde, než na placených parkovištích se v Karlštejně parkovat nesmí) půjdeme podle mapy a dále přes most přes Berounku. Za mostem odbočíme vlevo a po silnici 116 dojdeme až ke kempu u řeky. Tady odbočíme vpravo a stezkou stoupáme k oplocené vinici a dále až na cestu spojující Srbsko a Dub u sedmi bratří, kde se napojíme na červenou turistickou značku. Po ní jdeme k rozcestníku Karlštejn – pod hradem. Zde se napojíme na žlutou a ta nás dovede až téměř k parkovišti ZOO park Karlštejn, místa našeho dnešního startu.

Jak daleko

8 km vycházkový okruh

Pro koho a co s sebou

S dětmi, turista, zdatný turista

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nenech si ujít nové tipy na výlety! Přihlaš se k odběru novinek od TuGu a dostávej upozornění na nové články do e-mailové schránky.

Vaše údaje udržujeme v bezpečí a s nikým dalším je nesdílíme. Váš e-mail využijeme pouze k přihlášenému odběru novinek z webu Turistický gurmán.