Zeleninová omáčka se špekem na těstoviny
6 rajčat, 4 mrkve, 1 petržel, 100 g špeku, 3 stroužky česneku, 1 cuketa, 1 lžička italských bylinek, sůl, 300 ml zeleninového vývaru, parmazán na posypání, oregano nebo bazalka na ozdobu, těstoviny (tagliatelle)
Nejprve ve vroucí vodě spaříme rajčata. Oloupeme slupku a nakrájíme je na kousky. Mrkve a petrželku nakrájíme na malé kostičky. Špek nakrájíme nadrobno a rozškvaříme ve větší pánvi. Až pustí tuk, přidáme mrkev, petržel a zprudka opečeme. Pak přidáme prolisovaný česnek, hned jak se rozvoní, vmícháme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Přidáme bylinky, sůl, zeleninový vývar a za občasného promíchání dusíme 1 hodinu. Omáčku podáváme s těstovinami, posypané nahrubo nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvými bylinkami.
Počet porcí: 4 – 5
Doba přípravy: 80 minut
Orientační cena: 120 Kč