Rajská omáčka s plněnými paprikami
Omáčka: 1 větší cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 lžička sladké papriky, 1 kg vyzrálých rajských, 800 ml hovězího vývaru, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového kření, 2 bobkové listy, trocha čerstvého tymiánu, sůl, pepř
Plněné papriky: 600 g mletého hovězího, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, 8 paprik
Dokončení: 1 rajský protlak, cukr, ocet
Cibuli nakrájíme nadrobno na v hrnci necháme na másle zesklovatět. Vmícháme mouku, děláme jíšku, přidáme mletou papriku a na kousky nakrájená rajčata. Vše zalijeme vývarem, přidáme koření, sůl a přivedeme k varu. Zatím připravíme papriky tak, že vykrojíme střed a stopku. Maso promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem, solí, pepřem a papriky směsí naplníme. Vložíme je do hrnce k rajčatové omáčce a takto dusíme asi 50 minut. Pak papriky vyjme, dáme stranou a omáčku přecedíme přes síto. Omáčku dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Papriky vrátíme zpět do máčky, vše prohřejeme a podáváme s těstovinami, rýží, nebo knedlíkem.
Počet porcí: 4–6
Doba přípravy: 1,5 hodiny
