Lilek zapékaný s rajčaty a mozzarellou
2 lilky, sůl, 4 rajčata, 2 mozzarelly, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce tekutého medu, 2–3 stroužky česneku, chilli koření dle chuti, pepř, sezamové semínko
Lilky podélně nakrojíme na plátky silné asi 1 cm tak, abychom zachovali stopku a lilek tak držel pohromadě. Oba lilky hojně prosolíme a necháme asi 1 hodinu vypotit. Pak je otřeme papírovou utěrkou a položíme je do zapékací misky na pečicí papír. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Jime střídavě proložíme jednotlivé plátky lilku. Olej prošleháme s medem, prolisovaným česnekem, chilli kořením a pepřem. Touto marinádou potřeme lilky a marinádu necháme stéci do středu. Nakonec lilky posypeme sezamem. Vše zapékáme v horkovzdušné troubě při 200 °C asi 1 hodinu. Podávat můžeme se smetanovými dipy.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 hodiny
