fbpx
Ústecký krajVšechny kraje

Od Žernoseckého jezera na Radobýl

Jak jsem se už v minulosti zmínil, mám České středohoří rád. Právě proto často do této oblasti vyrážíme. Plán na dnešní výlet byl původně méně náročný a měl se odehrávat pouze v údolí Labe. Realita tomu však nepřála a jeden z přívozů byl prostě mimo provoz, tak jsme zvolili náhradní, neméně zajímavou trasu. Vedla údolím Labe, pokračovala přes Radobýl a potom zpět do Píšťan, odkud jsme vyráželi. Zelená niva okolo řeky je doslova plná hlasů a zvuků nejrůznějších ptáků, které jsem v tak hojné míře už dlouho neslyšel a je jen lehce rušena výrobou okolních závodů a automobilů. Krásné jsou pak permanentní výhledy při cestě z údolí na Radobýl i z vrchu dolů. České středohoří a jeho hlavní části Milešovka a Lovoš tu máme jako na dlani. Je vidět i Říp a Hazmburk a mnoho dalších zajímavých míst této oblasti. Na závěr přikládám tak oblíbené a hojně vyhledávané recepty, a to na krutí kousky s kurkumou a cukrovým hráškem zde.

Kde

Okres Litoměřice, Ústecký kraj, Česko

 

Kudy, kam, co

Z placeného parkoviště Píšťany (40,- na den) jdeme silnicí ve směru Marína Píšťany a dále neznačenou panelovou cestou až na cyklostezku 2, EV7, Labská a to ve směru Velké Žernoseky. Tady se napojíme na modrou turistickou značku a po ní dojdeme do obce Malíč. Zde odbočíme vpravo a po silnici ve směru Michalovice putujeme až na žlutou značku za obcí. Ta vede směrem na Radobýl a dále na vrchol kopce. Z Vrcholu Radobýlu sejdeme neznačenou stezkou po úbočí do bývalého čedičového lomu. Lomem projdeme a napojíme se opět na žlutou. Tou sestoupíme do údolí a obce Žalhostice a na cyklostezku 2, EV7, Labská a dále po cyklostezce 2A. Po cyklostezce se pak vrátíme na parkoviště Píšťany ve stejnojmenné obci odkud jsme vycházeli.

Jak daleko

11,1 km vycházkový okruh

Pro koho a co s sebou

S dětmi s opatrností, turista, zdatný turista

Sdílejte tento článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nenech si ujít nové tipy na výlety! Přihlaš se k odběru novinek od TuGu a dostávej upozornění na nové články do e-mailové schránky.

Vaše údaje udržujeme v bezpečí a s nikým dalším je nesdílíme. Váš e-mail využijeme pouze k přihlášenému odběru novinek z webu Turistický gurmán.